2010. november 15., hétfő

Teasütemény

avagy linzer.

Biztosan sokan vagyunk, akik sütjük, sokan vagyunk akik szeretjük. Nálunk igazi őszi-téli, sláger darab. Elvileg sokáig eláll műanyag dobozban, gyakorlatilag nem tudjuk megmondani meddig, mert esélye sincs a túlélésre. :o)

Az alaprecept a következő:

1kg liszt
40dkg cukor
1/2kg margarin vagy vaj
2 csomag sütőpor
4 csomag vaníliás cukor
4 tojás
2 citrom reszelt héja és egynek a leve
(esetleg tejföl, ha nem áll össze a tészta)

Semmi faxni, semmi sorrend. Egyszerűen egy nagy keverőtálba teszem a hozzávalókat, összegyúrom, majd kb 1 órára a hűtőbe teszem pihenni. Ezután kinyújtom kb 0,5 cm vastagra a kedvenc sütiformáinkkal a gyerekekkel együtt kiszaggatjuk, a végén egyedül befejezem, mikorra már elmúlik a lelkesedés, :o) majd közepesen meleg sütőben megsütjük. Épp addig, míg illatozni és pirosodni nem kezd. :o)
Ha kihűlt finom házi baracklekvárral megkenjük és összeragasztjuk a sütiket. Igény szerint meg lehet szórni porcukolrral is. Nálunk ez általában elmarad.
Fél napra mehet a dobozba, hogy egy picit megpuhuljon.
Türelmetlenek tehetnek alma szeletet is mellé. Remekül megpuhul a süti és az aromája is isteni lesz. :o)

Változatként készülhet diós, mákos illetve mandulás süti is. Ilyenkor a liszt mennyiségéből vesszük el a plussz hozzűávaló mennyiségét.