2009. február 12., csütörtök

Fagyasztas

Na jo, ez igy eleg furan hangzik:-) Vannak maniaim, kozuluk az egyik, hogy a csalad lehetoleg ne egyen ha nem muszaj tul sok bolti keszetelt. Ez logisztikailag remekul mukodik, mikor az embernek egy allasa van, foallasu anya, de mikor bejon a masodallas akkor kicsit zokkennek a dolgok.
Mi az ami jol melyhutheto, hogy lehet elore fozni, ugy hogy ne solet legyen 4 napig. Sutibol mi az ami birja a fagyasztast?
En leveseket szoktam fagyasztani, es akkor ha vagyok (griz)nokedlivel, ha nem akkor levesgyonggyel pillanatok allatt kesz a vacsora.
Husok kozul eddig csak egy koreai szojas husit fagyasztottam, aminek kifejezetten jot tett ha allt. Itt szojaszoszbol, fokhagymabol, szezamolajbol es pici kivibol keszul egy pac, amibe vekony csirke vagy marha hus darabok kerulnek.
Tesztabol pedig a quiche-hez egy vajas tesztat szoktam hutoben tartani.
Szoval jol jonne meg par mukodo otlet.

8 megjegyzés:

sedith írta...

Hmm, én éppen régebb fagyasztottam, amíg "másodállásom" is volt. Szintén a leveseket, angyjából mindegyiket lehet, de azért jó, ha nincs benne krumpli. Az valahoyg teljesen szétporlad a fagyazstás után és nem elsz élvezhető. Tehát a krumplis ételek kizárva. Ezenkívül mehet bármiféle pörkölt, paprikás, fasírthús (megkészíteni, gombócokat formálni, majd amúgy fagyosan beletenni a forró olajba), de bírja a fagyasztást a főtt tészta, rizs is (ha véletlenül marad), csak mindig szobahőmérsékleten kell aztán fololvasztani. Mehet a kész pizzatészta, szilvásgombóc-tészta, babos, káposztás ételek, szóval elég sok minden. Magad is kísérletezhetsz még, attól függően, hoyg miket szoktál főzni.
Remélem, jól fog működni a dolog!
JAj, pl. a leveseket énn anno úgy szoktam, hyog edénybe teszem, lefagyasztom, 1 nap után kiveszem az edényből és átpakolom egy zacskóba, amit jó szorosan megtekerek, hoyg majd ne kapjon fagyasztószagot.
Edith

katafolt írta...

Nem hittem volna,de anyunál meggyőződhettem róla,hogy derekasan állja a fagyasztást a rántott hús és az összes krémes süti-torta is,tejszínhab-díszítés nélkül.

anyahajó írta...

A kérdést akár én is feltehettem volna. Szinte soha nem fagyasztok le ételt, de pl szülés előtti eszmecserékből tudom, hogy a tésztaszószok is jól bírják a fagyasztást. Viszont a rizsről ellentétes tapasztalataim vannak, bár lehet, hogy csak túl finnyás vagyok. Süti, torta? Szerintem még nem került sor rá, hogy maradjon fagyasztás céljára. Örülök, ha a kihülésig meghagynak nekem pár darabot :)

kastanie írta...

Nekem a levesben főtt zöldség is tiltólistán van, akárcsak a krumpli.
Jól be kell fóliázni, mert átveszik a szagot egymástól.

az előzőleg leírtakhoz csatlakozva további kedvenceim:

zöldfűszert is szoktunk ledarálva jégkockatartóba, aztán később fóliázva kockánként zacskózni, pl. petrezselyem, kapor,

. kevés olajon párolva csirke vagy pulyka apróhús, amit később fel lehet használni különböző ízesítéssel. Egyszerre vásárolunk többet, így egyszer kell csak a konyhát takarítani utána

. húsból készült ételt eleve háromszoros adagot főzünk fagyasztási célból
. marhapörkölt
. töltött paprika
. töltött káposzta adagonként
.pizza,
.kisütés előtt pogácsa
.olaszos tészták szósszal sajttal tányérban lefóliázva, (nálunk ezt nagyon szeretik)
.főtt lencse, pl. levesnek, főzeléknek egyszerre nagyobb mennyiségben főzöm, kiadagolom
. palacsinta üresen négyzetbe hajtva, fóliázva darabonként
. mi szeletelt kenyeret zacskóban szintén tartunk a mélyhűtőben, a kenyérpirítóban azonnal is lehet használni, de pár perc elég kiolvadni is. (nem szárad, nem penészedik)
. 1-1 megmaradt sonkaszeletet is gyűjtünk pizzához.
. sajtot reszelve zacskóban
. mézeskalács massza, linzertészta, leveles vajas tészta is nagyon jó viselkedett

Beiglit is fagyasztottam már friss korában.

Miner.hu írta...

Sziasztok!

Mint gasztrobloggereknek (is :-) ), szeretném a figyelmetekbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

Szeretnénk, ha a Ti blogotok is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásotokat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésekből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásotokat, akkor a blogotokra fog eljutni. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.
Amennyiben úgy döntöttetek, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésetek van, írjatok az info[kukac]miner[pont]hu ímél-címre.

Üdvözlettel:
Miner.hu

Garffyka írta...

Rengeteg ötlet érkezett, meg elég régen is írtad ezt a postot már, de esetleg ha még mindig aktuális: én pl krémleveseket is szoktam fagyasztani, kiengedés után kézimixerrel visszaselymesítem; són sült csirke kicsontozva; zsírján sült hús; ehhez egy párolt zöldségköret és kész a főfogás; sütiből a muffinok általában, kivéve persze a töltelékesek; kenyér szeletelve, péksütik (szintén töltelék nélküli), natúr croissant.

rolvisa írta...

Mi a töltött káposztát is lefagyasztjuk, a derelyét, a tököt az uborkát.
5 és fél kg vegyes zöldséget darálok össze és ez a levesalap.Kis adagokba fagyasztom.nem kell delikát. szívesen megosztom a receptet veletek.
Paradicsom , paprika szintén fagyasztható, télen lecsónak.És nincs benne tartósító!!Még a padlizsán is, ha előtte kissé ki balanszírozod.
Minden sütiből lehet.
Bodzaszörpöt kis zárható bébi ételes üvegekbe. A málnát, leturmixolva.Meggyet kimagozva.Kukoricát megfőzöm, csőről levágom a szemeket késsel és kis üvegekbe.Az eper is zárható kis üvegekbe megy.Nem fagy szét és nem veszi át az étel szagát.
Igaz 400 literes a fagyóm.

Erzsébet írta...

Sziasztok,
szerintetek krumplis tészta alapot lehet fagyasztani? Kiengedés után csak a tésztára tenni?
Próbáltátok?