2009. február 12., csütörtök

Fagyasztas

Na jo, ez igy eleg furan hangzik:-) Vannak maniaim, kozuluk az egyik, hogy a csalad lehetoleg ne egyen ha nem muszaj tul sok bolti keszetelt. Ez logisztikailag remekul mukodik, mikor az embernek egy allasa van, foallasu anya, de mikor bejon a masodallas akkor kicsit zokkennek a dolgok.
Mi az ami jol melyhutheto, hogy lehet elore fozni, ugy hogy ne solet legyen 4 napig. Sutibol mi az ami birja a fagyasztast?
En leveseket szoktam fagyasztani, es akkor ha vagyok (griz)nokedlivel, ha nem akkor levesgyonggyel pillanatok allatt kesz a vacsora.
Husok kozul eddig csak egy koreai szojas husit fagyasztottam, aminek kifejezetten jot tett ha allt. Itt szojaszoszbol, fokhagymabol, szezamolajbol es pici kivibol keszul egy pac, amibe vekony csirke vagy marha hus darabok kerulnek.
Tesztabol pedig a quiche-hez egy vajas tesztat szoktam hutoben tartani.
Szoval jol jonne meg par mukodo otlet.

2009. február 5., csütörtök

Sajtos pogácsa


Hozzávalók:
60 dkg. liszt
25 dkg margarin vagy vaj
25 gr. élesztő (egy csomag fele)
1 dl. langyos tej
1 teáskanál cukor
2 teáskanál só
10-15 dkg. sajt
2 tojássárgája
2-3 dl tejföl
kb. 5 dkg. mandula
Elöször az élesztőt a cukorral és tejjel egy pohárba félretesszük, kistányérral lefedjük. A lisztbe beletesszük a sót, nagylyukú reszelőn belereszeljük a margarint, kislyukun a sajtot, hozzáadjuk a két tojássárgáját, az addig feljött élesztőt a tejjel és kb. 2 dl. tejfölt. Jól összegyúrjuk. Inkább lágy legyen, mint kemény ezért ha kell adjunk még hozzá tejfölt. Mikor jól összegyúrtuk, akkor folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe legalább egy órára, de lehet egy éjszakára is. Ebből a mennyiségből két tepsi pogácsa lesz. Én kicsiket szoktam csinálni (3 cm-es kiszúróval)
Kinyújtjuk és tepsire tesszük. ne túl közel, de ne is nagyon távol. Ha közel tesszük, akkor összenőnek, ha távol tesszük, akkor eldőlnek. Megkenjük a tetejüket tojásfehérjével és mindegyik tetejére egy szem mandulát teszünk. Ha kicsit nagyobb pogácsákat készitünk akkor diót érdemes rá tenni.
Légkeveréses sütőben 18-20 perc alatt megsül. A mandulától vagy diótól különleges lesz.
(megjegyzés: sok pogácsa receptet olvastam, nagyjából hasonlóak, ehhez hasonlót Cicvarek blogjában olvastam, de ő is átvette valahonnan. Ő nem tanácsolja pihenni hagyni, csak akkor amikor tepsiben vannak a pogácsák. Én próbáltam hajtogatni és a sajtot az első hajtogatás után tettem rá, de aztán egyszer időhiány miatt nem hajtogattam, és igy is megnőtt és eldőlt, azóta marad ez a recept.)