2010. november 15., hétfő

Teasütemény

avagy linzer.

Biztosan sokan vagyunk, akik sütjük, sokan vagyunk akik szeretjük. Nálunk igazi őszi-téli, sláger darab. Elvileg sokáig eláll műanyag dobozban, gyakorlatilag nem tudjuk megmondani meddig, mert esélye sincs a túlélésre. :o)

Az alaprecept a következő:

1kg liszt
40dkg cukor
1/2kg margarin vagy vaj
2 csomag sütőpor
4 csomag vaníliás cukor
4 tojás
2 citrom reszelt héja és egynek a leve
(esetleg tejföl, ha nem áll össze a tészta)

Semmi faxni, semmi sorrend. Egyszerűen egy nagy keverőtálba teszem a hozzávalókat, összegyúrom, majd kb 1 órára a hűtőbe teszem pihenni. Ezután kinyújtom kb 0,5 cm vastagra a kedvenc sütiformáinkkal a gyerekekkel együtt kiszaggatjuk, a végén egyedül befejezem, mikorra már elmúlik a lelkesedés, :o) majd közepesen meleg sütőben megsütjük. Épp addig, míg illatozni és pirosodni nem kezd. :o)
Ha kihűlt finom házi baracklekvárral megkenjük és összeragasztjuk a sütiket. Igény szerint meg lehet szórni porcukolrral is. Nálunk ez általában elmarad.
Fél napra mehet a dobozba, hogy egy picit megpuhuljon.
Türelmetlenek tehetnek alma szeletet is mellé. Remekül megpuhul a süti és az aromája is isteni lesz. :o)

Változatként készülhet diós, mákos illetve mandulás süti is. Ilyenkor a liszt mennyiségéből vesszük el a plussz hozzűávaló mennyiségét.  

2 megjegyzés:

Zelnice írta...

olyan jó, hogy legalább te aktívkdosz itt :-)
imádom a linzerkarikát, de olyan macerás, hogy nem csinálom.
viszont tavaly ráakadtam egy hókifli sütő tepsire, azóta diós hókifli van bőven.

Unknown írta...

Megcsináltam!
Már egy ideje vágytan egy ilyen receptre, és ez olyan inspiráló volt, hogy nekiálltam. Finom lett, érdemes volt! Bár én csak fél kiló lisztből mertem neki állni... Tettem a tetejére diót is, mert a lekvár a gyerekeimet általában kevéssé vonzza.
Köszia receptet és bíztatást, nekem bejött!
Mgyörgyi