2009. január 23., péntek

Sütőpor és szódabikarbóna - elméleti kérdés

Tegnap muffinsütés közben döbbentem rá, hogy amit sütőpornak hittem, az vaniliás cukor volt, úgyhogy pánikszerűen, mivel a vajastojásos részt már bekevertem, szódabikarbónát tettem a tésztába. Gondoltam, nagy kárt nem teszek, van olyan muffinrecept is, amiben eleve a szódabikarbóna szerepel. De valahogy furcsa lett az eredmény. Oké, a család azt mondja, ha nekem nem ízlik, majd ők föláldozzák magukat és megeszik helyettem is, de nem erről van szó. Valójában ehető, csak más, mint szokott. Nem tudjátok véletlenül, hogy miben különbözik a sütőpor és a szódabikarbóna és miért szerepel egyik receptben az egyik, másikban a másik?

7 megjegyzés:

Kicsoda írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
zsoltson írta...

Elvileg - és gyakorlatilag ugyanaz.

A NaHCO3 - azaz szódabikarbóna a kalcinált szódagyártás (bizony, Móra :-)) köztes terméke. Hevítéssel - azaz kalcinálással - vizet (gőz) és CO2-öt veszít.

Mindkettő gáz, a térfogatuk sokszorosa a szilárd anyagnál, ezáltal lyukacsossá teszik a süteményt.

A sütés közben bekövetkezett bomlás szilárd végterméke a kalcinált szóda, amit mosószóda néven (is) ismerünk.

Jó étvágyat :-)


Hobbiszakács

nana írta...

morzsóka nem rég írt róla:
http://morzsoka.freeblog.hu/archives/2009/01/22/Sutoporszodabikarbona/

Kicsoda írta...

nem ertem tortent az elso hozzaszolassal....
szoval azt irtam, hogy az en elmeletem (amit aztan ellenoriztem:-), szoval a szodabikarbonat akkor hasznalom, ha van savas (citom, joghurt stb) mig a sutoport ha nincs ilyen a tesztaban. A sutoporban a szodabikarbona mellett vannak savas anyagok, amivel a szodabikarbona reakcioba lephet.

trinity írta...

Pontos különbséget és sem tudok...Csak annyit, hogy pl. amikor Candida diétát tartott egy családtag, neki tilos volt a sütőpor, de megengedett a szódabikarbóna...Nem is volt vele nekem sem ugyanolyan a süti:(Úgyhogy valami különbség van mégiscsak....)
Ugyanakkor a mézespuszedlibe csakis szódabikarbónát teszek és gyönyörű lesz...
Szóval én sem értem:)

anyahajó írta...

Hú, mennyi szakszerű válasz, köszönöm!
A mézes nekem is egyértelműen szódabikarbóna, viszont érdekes módon a tegnapi recept citromlével készült és mégis sütőport írtak. Akkor lehet, hogy a kényszermegoldásos volt az igazi? Na mindegy, lényeg, hogy kezdem bánni, hogy kémiaórán sosem figyeltem annakidején. (Tényleg sosem, pedig amúgy rendes diák voltam.)

Névtelen írta...

情趣用品,情趣,情趣用品,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片