2009. január 23., péntek

Sütőpor és szódabikarbóna - elméleti kérdés

Tegnap muffinsütés közben döbbentem rá, hogy amit sütőpornak hittem, az vaniliás cukor volt, úgyhogy pánikszerűen, mivel a vajastojásos részt már bekevertem, szódabikarbónát tettem a tésztába. Gondoltam, nagy kárt nem teszek, van olyan muffinrecept is, amiben eleve a szódabikarbóna szerepel. De valahogy furcsa lett az eredmény. Oké, a család azt mondja, ha nekem nem ízlik, majd ők föláldozzák magukat és megeszik helyettem is, de nem erről van szó. Valójában ehető, csak más, mint szokott. Nem tudjátok véletlenül, hogy miben különbözik a sütőpor és a szódabikarbóna és miért szerepel egyik receptben az egyik, másikban a másik?

6 megjegyzés:

Kicsoda írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
AZH - photographer in írta...

Elvileg - és gyakorlatilag ugyanaz.

A NaHCO3 - azaz szódabikarbóna a kalcinált szódagyártás (bizony, Móra :-)) köztes terméke. Hevítéssel - azaz kalcinálással - vizet (gőz) és CO2-öt veszít.

Mindkettő gáz, a térfogatuk sokszorosa a szilárd anyagnál, ezáltal lyukacsossá teszik a süteményt.

A sütés közben bekövetkezett bomlás szilárd végterméke a kalcinált szóda, amit mosószóda néven (is) ismerünk.

Jó étvágyat :-)


Hobbiszakács

nana írta...

morzsóka nem rég írt róla:
http://morzsoka.freeblog.hu/archives/2009/01/22/Sutoporszodabikarbona/

Kicsoda írta...

nem ertem tortent az elso hozzaszolassal....
szoval azt irtam, hogy az en elmeletem (amit aztan ellenoriztem:-), szoval a szodabikarbonat akkor hasznalom, ha van savas (citom, joghurt stb) mig a sutoport ha nincs ilyen a tesztaban. A sutoporban a szodabikarbona mellett vannak savas anyagok, amivel a szodabikarbona reakcioba lephet.

trinity írta...

Pontos különbséget és sem tudok...Csak annyit, hogy pl. amikor Candida diétát tartott egy családtag, neki tilos volt a sütőpor, de megengedett a szódabikarbóna...Nem is volt vele nekem sem ugyanolyan a süti:(Úgyhogy valami különbség van mégiscsak....)
Ugyanakkor a mézespuszedlibe csakis szódabikarbónát teszek és gyönyörű lesz...
Szóval én sem értem:)

anyahajó írta...

Hú, mennyi szakszerű válasz, köszönöm!
A mézes nekem is egyértelműen szódabikarbóna, viszont érdekes módon a tegnapi recept citromlével készült és mégis sütőport írtak. Akkor lehet, hogy a kényszermegoldásos volt az igazi? Na mindegy, lényeg, hogy kezdem bánni, hogy kémiaórán sosem figyeltem annakidején. (Tényleg sosem, pedig amúgy rendes diák voltam.)