2008. július 28., hétfő

Gyors vacsora



Vegyünk pár szelet tetszőleges összetételű kenyérfélét, kenjük meg még tetszőlegesebb krémmel, rakjunk rá igény szerint húskészítményt, zöldségeket - tessenek figyelni, emiatt készült a kép - kicsinyke, pár négyzetméteres kertünk első idei beérett paradicsoma!!!:) - illetve valamilyen sajtot. Esetünkben: fehér kenyér, zöldfűszeres vajkrém, vékonyra szeletelt szlovák kolbász, hagyma, paradicsom:) és reszelt füstölt sajt. Én személy szerint a békebeli melegszendvicssütőre szavazok, de üsse kő, ezen is változtathattok:)

Jó étvágyat!

2008. július 22., kedd

Mikrós süti

Ne haragudjatok, elfelejtettem eddig feltenni a receptet. Pedig nálunk annyira bejött, hogy ma megint "sütöttem" egy adagot, ilyen lett: (igazi bögrés süti:)))

A recept nagyon egyszerű: végy egy mikrózható bögrét, keverj össze benne 4 ek lisztet kicsi sütőporral (fél tk), 4 ek cukorral, 2 ek kakaóval, 1 tojással, 3 ek tejjel és 3 ek olajjal, tedd be mikróba és 1000 Watton süsd 3 percig. Mivel nálunk a maximum 700 watt, így 4 percet adtam neki, nagyon finom lett. Házi baracklekvárral pedig egyenesen fenomenális, ha hirtelen édességre vágyik az ember.
Már egy csomó ötletem van a változatokra: csokit bele, aszalt gyümölcsöt, joghurtot...

magyar forrás: Amotae blogja

2008. július 18., péntek

Körkérdés

Nekem eddig mindig gázsütőm volt. Olyan amilyen. Se alsó láng, se felső láng, egy hőfok. Szóval ideje volt kicserélni. Két éve nagy lakásfelújitásba fogtunk és van egy szuper légkeveréses elektromos sütőnk. Gondban vagyok viszont az idők beállitásával. Van mikor kiszárad, de van mikor nem sül át. Főleg a süteményeknél. Ti hány fokon sütitek a süteményeket és meddig. Igaz-e, hogy a légkeverés leröviditi a sütési időt?

Bográcsban főzünk


Elöször vagyok ezen a közös blogon és köszönöm a lehetőséget. Magamról csak annyit, hogy gyakorló háziasszony vagyok, úgy érzem tudok főzni, sütni (ez úgyan nem annyira erősségem!) Nem szégyellem, hogy nagyon sok mindent könyvből tanultam, mivel Anyám igen korán elment. Azóta sokfélét kipróbáltam, de mivel kiskoromban sokat voltam falun, hozzám legközelebb a magyaros izek állnak. Persze azért más izeket is keverek vele.
Nemrégen egy Buda környéki szép kis faluban voltam foltostáborban, ahol a helyiek főztek nekünk. Első nap paprikás krumplit virslivel bográcsban. Hát nagyon jó volt. Második nap egy különleges egytál ételnek beillő levest, ennek a receptjével akarlak megismertetni Benneteket. Mennyiségek nélkül, hiszen egy bográcsra való volt.
Szalonnát megpiritottak, majd ebbe hagymát tettek, erre jöttek sertéshús darabok, kis paprikával megszórták, kis vizzel felengedték. Majd füstölt húst darabokra vágva adtak hozzá és a megtisztitott feldarabolt zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, zeller, krumpli) és a beáztatott bab. Felengedték vizzel és időnként megrázták a kondért. Mikor majdnem megfőtt, akkor savanyú káposztát tettek bele. Hamarosan elkészült és mi tányérral járultunk a kondérhoz. Jutott bőven mindenkinek a sűrűjéből is. Kenyérrel ettük. Nagyon finom volt. Harmadik nap csirkecombok voltak, de azok már a konyhai gázsűtőben sűltek. Emlékeztetőül egy képet teszek föl, ahol a két szorgoskodó szakács látszik.

Pástétom maradék húsból

Violini maradék sült csirkéjéről jutott eszembe a pástétom.
Két okom van ezt készíteni:
1. nálunk a finnyás család csak geometrikus formájú, csont nélküli húst szeret enni. (kocka, téglatest), 2. a húskészítményekről úgy gondolom, hogy túl sokmindent tesznek bele, amit nem szeretnék.
Így amikor levesben főtt, vagy sült hús van, akkor leszedem a húst a csontról, főtt tojással, vajjal, mustárral és bármi további mással ízesítve aprítógépben krémmé keverem, aztán tálkába teszem. Ez jó hideg vacsorának, ha kivizeztem a tálat, vagy folpackkal kibéleltem, szépen kiborítható.

2008. július 17., csütörtök

Babfőzeléktől a rizottóig

Nálunk nagyon bevált ételegyüttes következik. Bevált, mert minden igényt kielégít. Van, aki a húsért rajong, van, aki a zöldségért.Van, aki él-hal egy jó zöldbabfőzelékért, van, aki utálja. Az alábbi kombináció feloldja az ellenérdekeltségeket.
Első nap amíg készül egy nagy adag zölbabfőzelék, a sütőben 200 fokon egy kiló sóra fektetve megsütök egy egész csirkét. Közben készül egy kis saláta is a nem-babfogyasztó családtagnak a hús mellé. Aznapra kész is. Aki akarja hússal is eheti a babot, aki meg nem, az nélküle.
Második nap általában marad mindenből bőven a salátát kivéve, ebből új készül, vagy egy kis köret - igény szerint.
Harmadik napra a bab már elfogy, a csirketetemről lekotrom a maradék húst, és züldségekkel, rizzsel egy kis rizottószerű valamit dobok össze, salátával.
Ez elég kis energiabefektetés 3 napi ebédért cserébe.

Maradékból finomat, gyorsan

A nyár egyik nagy slágere nálunk a lecsó. Frissen, naturan esszük, friss, ropogós héjú kenyérrel. Se tojás, se kolbász sem rizs... csak a zöldségek. Imádjuk. A gyerekek is élvezettek tunkolnak a kenyérrel.
A lecsó kb. az egyetlen olyan étel, amiből nem tudok/nem lehet keveset főzni. Igenám, de másnap már senki sem tunkolja élvezettel.


Ezt úgy oldom meg, hogy csirke vagy pulykamellet felkockázok (pusztán az egyszerű elfogyasztás kedvéért), mesütöm, megpirítom, összekeverem a maradék lecsóval, összeforralom. Eközben tarhonyát pirítok picike olíva olajon, majd sóval borssal megfőzőm kétszeres mennyiségű vízben. Tálalom és csak figyelem, hogy milyen gyorsan fogy el. :o)



Ja és még egy kis lecsóság! Violini! Azúton is nagy köszönet neked a tökfőzelék recepjéért! Isteni volt! :o))

2008. július 8., kedd

Krémleves

Most éppen brokkoliból. Ha van maradék zöldségleves vagy húsleves, akkor pillantok alatt elkészülhet a remek krémleves. Nálunk nagy sláger apró pirított kenyérkockákkal és sajttal. Most éppen kockára vágva, mert csak szeletelt sajt volt itthon.
A leves alapba beleszórom a közel fél kiló brokkolit, puhára főzöm, ha kell pótlom a vizet ízesítem. 1 púpos evőkanál lisztet elkeverek 2-3 dl joghurtban vagy tejfölben. Hozzáadom a leveshez, alaposan elkeverem. Miután újra forr, botmixerrel pépesítem.

Nem hagyok benne egészben brokkolit, mert az már gyanúsan zöldséges lenne. :o)

A végén ízesítem még, ha kell. Én egy leheletnyi cukrot és citromot szoktam még beletenni. Van aki reszelt füstölt sajtot is főz bele. (én snem szoktam, mert nem szeretem a füstölt(ízű/aromás) sajtot.)

Kb 15 perc alatt elkészül.

2008. július 4., péntek

Kipróbált kenyér receptek

Azokat a recepteket írom le, amelyeket már kipróbáltam és garantáltan finomak. :o))

Olasz fűszerkenyér(680gr):
1-1/8 cup víz
2-1/2 ek tejpor
2-1/2 ek napraforgó olaj
2-1/4 ek cukor
1-1/2 tk só
3 cup fehér kenyérliszt
1-1/2 tk szárított majoránna
1-1/2 tk szárított kakukkfű
1-1/2 tk szárított bazsalikom
1-1/4 tk száraz élesztő

1-es alapbeállításon sütöm.

Mazsolás kenyér (680gr)
1-1/4 cup víz
3 ek tejpor
3 ek napraforgó olaj
2 ek cukor
1-1/2 tk só
3/4 tk fahéj
3 cup fehér kenyérliszt
1-1/2 tk száraz élesztő
5/8 cup mazsola a második keverés előtt adom hozzá

1-es alapbeállításon sütöm.

Lenmagos franciakenyér (680gr)
1 cup víz
2 ek tejpor
1 ek napraforgó olaj
1 cukor
1 tk só
3cup fehér kenyérliszt
1 tk száraz élesztő
2 ek lenmagot a második keverés előtt adom hozzá

2 francia programon sütöm

Teljes kiőrlésű búzakenyér magokkal (680gr)
1-1/8 cup víz
2 ek tejpor
2 ek napraforgó olaj
2-1/2 ek finom barna cukor
1-1/4 tk só
3 cup barna kenyérliszt (nálam rozsliszt)
1-1/4 tk száraz élesztő
1x100mg C-vitamin tabletta összetörve
A második dagasztás előtt adom hozzá az összesen 1/2 cup len, tök és napraforgó magot.

3 búzakenyér programon sütöm

Banános és diós kenyér
1. csoport:
2 ek olvasztott vaj
1 ek tej
1 cup összetört banán
1 tojás
1/2 cup apróra vágott dió
1 tk citromhéj

2. csoport:
1-1/2 cup kenyérliszt
1/2 tk szódabikarbóna
1/4 tk sütőpor
1/2 cup cukor
1/4 tk só

4 gyors programon sütöm.

Süssünk kenyeret

Kb másfél hete itthon készülnek a kenyerek. Már egy ideje izgat a dolog, de most jutottam odáig, hogy elég volt a kész péksüteményekből, kenyerekből. Az hogy míg hazahozom puha és finom, de másnapra már szétesik, morzsálódik, száraz... azt nem szeretem. Kaját kidobni nem szeretek, zsemlemorzsához megszárítani nem tudom:
1. mielőtt megszárad a kenyér megpenészedik
2. nagyon pici a konyhánk ahhoz, hogy még a száradó kenyereket is kerülgessük.

Szóval elkértem anyukám kenyérsütőjét. Náluk alábbhagyott a kezdeti lelkesedés, már nem sütnek. Hónapok óta a polcon van érintetlenül a gép. Nálunk naponta megy, eddig csak a banános kenyérből csináltam három egyformát, egyébként kísérletezem, próbálgatom. A pizza tésztába bazsalikomot és oregánót kevertem, ettől még ízletesebb lett. A rozsos liszthez tök, napraforgó és lenmagot keverek, így dúsabb, rostosabb és egészségesebb na meg nem utolsósorban finomabb. :o) Az olasz fűszerkenyér valami hihetetlenül finom. :o) Most aszaltgyümölcsös édes kenyér sül. Holnapra olívabogyós-hagymás kenyeret tervezek készíteni.

Megnyugtató az, hogy tudom mi van a kenyérben, tudom, hogy mit adok a gyerekeknek.