2008. július 18., péntek

Bográcsban főzünk


Elöször vagyok ezen a közös blogon és köszönöm a lehetőséget. Magamról csak annyit, hogy gyakorló háziasszony vagyok, úgy érzem tudok főzni, sütni (ez úgyan nem annyira erősségem!) Nem szégyellem, hogy nagyon sok mindent könyvből tanultam, mivel Anyám igen korán elment. Azóta sokfélét kipróbáltam, de mivel kiskoromban sokat voltam falun, hozzám legközelebb a magyaros izek állnak. Persze azért más izeket is keverek vele.
Nemrégen egy Buda környéki szép kis faluban voltam foltostáborban, ahol a helyiek főztek nekünk. Első nap paprikás krumplit virslivel bográcsban. Hát nagyon jó volt. Második nap egy különleges egytál ételnek beillő levest, ennek a receptjével akarlak megismertetni Benneteket. Mennyiségek nélkül, hiszen egy bográcsra való volt.
Szalonnát megpiritottak, majd ebbe hagymát tettek, erre jöttek sertéshús darabok, kis paprikával megszórták, kis vizzel felengedték. Majd füstölt húst darabokra vágva adtak hozzá és a megtisztitott feldarabolt zöldséget (sárgarépa, fehérrépa, zeller, krumpli) és a beáztatott bab. Felengedték vizzel és időnként megrázták a kondért. Mikor majdnem megfőtt, akkor savanyú káposztát tettek bele. Hamarosan elkészült és mi tányérral járultunk a kondérhoz. Jutott bőven mindenkinek a sűrűjéből is. Kenyérrel ettük. Nagyon finom volt. Harmadik nap csirkecombok voltak, de azok már a konyhai gázsűtőben sűltek. Emlékeztetőül egy képet teszek föl, ahol a két szorgoskodó szakács látszik.

2 megjegyzés:

Zelnice írta...

Biztos nagyon hangulatos volt!
Szabadtéren sütni-főzni kellemes közösségi program.

lomaquilt írta...

Hát még a közös varrással egybekötve!