2008. július 18., péntek

Körkérdés

Nekem eddig mindig gázsütőm volt. Olyan amilyen. Se alsó láng, se felső láng, egy hőfok. Szóval ideje volt kicserélni. Két éve nagy lakásfelújitásba fogtunk és van egy szuper légkeveréses elektromos sütőnk. Gondban vagyok viszont az idők beállitásával. Van mikor kiszárad, de van mikor nem sül át. Főleg a süteményeknél. Ti hány fokon sütitek a süteményeket és meddig. Igaz-e, hogy a légkeverés leröviditi a sütési időt?

6 megjegyzés:

Zelnice írta...

Nekünk is légkever a sütőnk, de én még nem használtam(nemrég lakunk itt). Szerintem az akkor jó,ha több rétegben és/vagy többfélét süt az ember,így egyenletes lesz a hőmérséklet és nem veszik át egymás szagát. Ez az elmélet,amit a leírásban olvastam. Normál esetben alsó-felső sütésre állítom,és 180 vagy 200 fokon szoktam sütni. Süteményeket, húst, zöldséget 180-on, pogácsát, EGÉSZ krumplit 200-on.Habcsókból megbuktam több ízben,abban nem tudok tanácsot adni.(de szívesen veszek!)
Az sem mindegy,melyik rácsra teszed.A mi sütőnk ajtaján belül van egy kisokos,ami mutatja,hogy mit hogyan érdemes.Alulról a 2. a nyerő, ettől feljebb csak akkor megyek,ha pirítani,grillezni akarok valamit(+csak felső sütés).Időbeállítani pedig egyáltalán nem szoktam,mert gőzőm sincs,mi meddig sül.Maradok a kukucskálós-tűpróbázós-kóstolgatós módszernél.

lomaquilt írta...

Kösz, ez is valami. Én a húgom tanácsa szerint mindent légkeverésesben csinálok és kb. 190 fokon. A húsokkal nincs baj, a süteményeket még nem mindig találtam el.

Zelnice írta...

No,akkor hallhatnám az érveket az állandó légkeverés mellett?

Kicsoda írta...

nekem legkevereses van a pesti lakasban es allandoan megy. En SOHA nem sutok egy adag suti, hanem egyszerre 2-3 racson, kicsit alacsonyabb 170-180 fokon. az idore nem figyelek, mert mindig megnezem, hogy jo-e mar, sosem hasznalom a `hivatalosan` megadott idot. kiszaritani nem szokta az etelt. husival meg nem mertem keverni a sutit, technika ide vagy oda az en bizalmamnak is van hatara:-)

lomaquilt írta...

A légkeveréses mindenhol átjárja. Van egy grill program is, de azt én nem használom. A húst alúfólia alatt sütöm és ha leveszem akkor tovább sütöm és megpirul. De az az érzésem, hogy kevesebb percek kellenének, ezért voltam kiváncsi a Ti tapasztalataitokra.

Babi néni írta...

Ahol külön fel van tüntetve a hőmérséklet gáz/elektromos és légkeveréses sütőre, ott mindig kb. 10-20 fokkal alacsonyabbra írják az utóbbit.

Ezek szerint a habcsókot 40 fokon kellene - nem is sütni - szárítani.

Engem inkább az érdekelne, hogy a huzatra kényes piskótával és kelt tésztákkal mi történik a légkeveréses sütőben? Nem esnek össze?