2008. december 19., péntek

Karácsonyi menű

Én mindig szerettem újitani, de nem járt mindig sikerrel. A hallal úgy voltam, hogy ponty szeleteket vettem és rántva adtam ill. pulykamell is volt rántva, mert a nagyobbik fiam nem szerette a halat. Hozzá krumplisaláta és majonéz. Utána beigli. Másnap húsleves, pulyka (volt amikor egész pulykát sütöttem, de aztán csak mellett az egyik felét aszalt szilvával a másik felét gesztenyével töltve. Ezt meg lehet előre csinálni. Köritésnek rizs és krumpli. Salátának én mindenféle zöldséget összevágok (kinai kel, sárgarépa, póréhagyma, kukorica) ezt dresszinggel összekeverem (mustár, só, pici cukor, ecet és olaj), na ezt nagy mennyiségben kell csinálnom, mert nagyon szeretik. Volt egy idő, amikor a kisebbik fiam vega volt, hát akkor neki rántott padlizsán volt. Töltött káposztát anyosóm szokott csinálni. Erre rá lehet járni. Én nem vagyok oda érte, de megeszem. Az idén én csinálom, de füstölt húsokkal és rántás nélkül. 24-én a nagyobbik fiaméknál leszünk, én a salátát viszem és pogácsát. Beiglit nem kérnek, mert a nászom cukros és nem álljameg, hogy ne egyen. 25-én és 26-án hozzánk jönnek vendégségbe, akkor nekem kell főzni. Most gondolkodom, valami újszerű dolgon. Holnap mindenesetre a töltött képosztát csinálom, a beiglit Gabicza féle mézes puszedlit és vaniliás golyócskákat (ez a vaniliás kifli golyócskás változata porcukorban megforgatva). Most vasárnap kisebbik unokám keresztelője lesz, oda hússalátát készitek és megint pogácsát.

2 megjegyzés:

Szömörce írta...

A Gabicza-féle mézest leírnád? Köszönöm.

Marianna írta...

20 dkg mézet 20 dkg vajjal és 16 dkg cukorral felfözünk, hogy feloldódjon. 50 dkg lisztet 1 teáskanál szódabikarbónával, 1 tojással és 1 sárgájával elkeverünk és beletesszük a mézes keveréket. Ja 1 citrom héját is belekeverünk, valamint belereszelünk egy citrom héját. Diónyi darabokat készitünk, kanállal lelapitjuk, tojásfehérjével megkenjük és egy mandulát bigyesztünk rá. 170 fokon 15 percig sütjük. Ne tévesszen meg, ha puhának találod, én még hagytam a sütőben és kemény lett (azért ehető) tehát a következő adagot korábban kiveszem. Ha puha, megfog keményedni de nem nagyon.
Jó étvágyat!