2008. december 1., hétfő

Mézeskalács Milner Angélától

Évek óta ezt a tésztát készítem, mert mézen, pici fahéjon és ugyanannyi őrölt szegfűszegen kívül nem kell bele semmiféle gyári mézessüti keverék, aroma... Angélának pedig nem lehetek eléggé hálás, hogy megosztotta velem ezt a receptet még anno az Nlc-n. ;o) Köszönöm!


MÉZESKALÁCS ANGÉLÁTÓL

Tésztához:
1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 púpozott kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)

½ kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikróba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig, majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk. Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.

Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó alaposan daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már egész lassan folyik le és nem terül szét hamar. Egy un. „Önzáró tasak” (az „önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat, befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban élelmiszerboltokban kapható.

3 megjegyzés:

mammka írta...

Köszönöm! Nekem is van egy tuti receptem,majd felteszem....Ez a szívecskés házikó csodás!!!!

Violini írta...

Annyit tennék hozzá, hogy a máz akkor tuti, ha 20 ! percig verjük! Ezt egy mézeskalácsos árulta el egyszer az ulmi Dunaparton rendezett mini Mesterségek Ünnepén.Addig mindig kínlódtam az írókázással,azóta sosem :-)

Anya írta...

Köszi a linket + receptet.
Nekem mindig a mézeskalács puhaságával van gondom. Pontosabban a keménységével. Ezerféle receptet próbáltam már. Eddig mindig azt hallottam, hogy a sok méztől lesz kemény. Viszont Angéla oldalán van egy külön kis fejezet, kár, hogy azt nem másoltad ide, hisz az csak a mézeskalács puhításáról szól. :D Számomra vadiúj infó, hogy nedves papírtörlővel kell összezárni a sütit! :D
Adri