2008. december 19., péntek

Karácsonyi menü az idegek kímélése jegyében

Azzal kezdem, hogy nálunk nem úszkál a ponty a fürdőkádban 24-én délben. Feszültség van így is épp elég, igyekszünk a minimálisra csökkenteni az ünnepi étkezés körüli munkákat. Férjem szülei érkeznek ugyanis ilyenkor.
A vásárlást és az ételek előfőzését férjemnek köszönhetően már egy héttel korábban megtesszük, aztán lefagyasztjuk, hogy éppen csak be kelljen fejezni a húst, körettel salátával kiegészíteni. Olyan ételeket készítünk, mint göngyölt csirke- vagy pulykamell, aszalt gyümölccsel töltött pulykamell (ezek nagy részét tényleg a férjem csinálja). Beiglit, meg reggelire kalácsot szoktunk előre sütni, de volt olyan is, hogy vettünk egy keveset inkább, mert anyósom is hoz rengeteg süteményt.
Előkészítünk gyümölcssalátához való konzerveket, meg zöldségkörethez is konzerveket, fagyasztottat.
Hogy mégis legyen halászlé, kész sűrítményt veszünk fagyasztva, hozzá halszeletet. Nem kell nagy képzelőerő hozzá, hogy barátaink ennek hallatán hogy néznek ránk, főleg, mikor férjem hozzáfűzi, hogy fagyasztott tonhalról van szó. Újabban már nem tengeri és nem fagyasztott halat teszünk bele.
Ezután jön a mákos guba. Az már tényleg snassz volna kifliből, így azt is sütök előre kelt tésztából. Mézzel édesítjük, ez olyan hagyományos:-).
Mostanában kitaláltuk, hogy ha már az Éva nevet adtuk lányunknak, legalább ne felejtsük el, hogy névnapja van karácsonykor, ezért bevezettük, hogy a 24-i ebéd is ünnepi legyen.
Az ünnepek egy napján a tágabb családdal vagyunk együtt, visszük az egyik tál töltött húst salátával, süteményt, de szinte semmi nem fogy, talán csak a saláta.
Régebben volt előre készült rengeteg töltött káposzta is, de túl soknak bizonyult ennyi étel, nehéz is volt tárolni.
Ja, még a kenyeret is megvettük előre, be a fagyasztóba, ne kelljen vásárolni utolsó héten. Most már a kenyérsütő gép mellett ezt se kell.

1 megjegyzés:

Zelnice írta...

Jaj,anyukám is Éva, szegény is tudna mesélni az elfelejtett névnapokról :-(