2008. december 5., péntek

Naracsos almalekvár

A poszthoz álljon itt egy tavalyi kép, a mostani még most fő a konyhában és illatozik nagyon. :o))
Narancsos almalekvár Démétértől


Megpucolunk nagyjából két és fél kiló almát, folyamatosan locsolgatjuk közben néhány citrom kinyomkodott levével, hogy ne barnuljon. Folyamatosan, pucolás közben akár három egész citromot használhatunk fel erre. Ezután lereszeljük a meghámozott almát, és még egy citrom levével összekeverjük. Belereszeljük négy nagy narancs héját és belenyomkodjuk a narancsok levét is. Megszórjuk egy púpozott kávéskanálnyi fahéjjal, egy fél kanálnyi őrölt gyömbérrel és ugyanennyi szerecsendióval. Három kanál mézet csorgatunk rá, és egyelőre úgy harminc dekányi kristálycukrot.
Feltesszük a tűzre, és lassú tűzön főzögetjük. Amikor már elég forró, hogy összeérjenek az ízek, megkóstoljuk, és kiegészítjük annyi cukorral, amennyit ízlésünknek megfelelően felvesz - attól függ, mennyire volt édes az alma és a méz. Van, aki pürésíti ezt a masszát, miután jó alaposan átforralta - én szeretem benne hagyni az almareszeléket, mert gyönyörűen úszkálnak a fehér alma szeletkék a narancshéjtól megfestett aranyszínű lében. Nagyon szép lekvár egyébként. Amikor jó alaposan átforrt, négy zacskó zseléfixet keverünk hozzá, üvegekbe töltjük (öt-hat kb. 3 dl-es üveget szokott megtölteni), és nem dunsztoljuk, csak még forrón megfordítjuk az üvegeket, "rácuppantjuk" a lekvárt a fedőre, és mehetnek is a kamrába.
Karácsonyi süteményekhez isteni!

Ezek pedig a címkék az üvegekre, használjátok bátran:

***

11 megjegyzés:

F.Gina írta...

Hű, összefut a nyál a számban :))

Katbo-Réka írta...

Hú, ez nagyon finom lehet:-)

Monika írta...

Adventi tündér vagy!!Nemcsak karácsonyi sütikhez,de ajándéknak is szuper!!!!
Ha az almalekvárom a családban ősszel sikert aratott,ez aztán tuti befutó lesz!!!
Köszönöm!!!!!

Kicsoda írta...

ilyet hoztal nekunk szerintem egyszer es Barni nemes egyszeruseggel kanallal ette es visitott, ha kenyerrel kozelitettunk :-)

kastanie írta...

Örülök, hogy leírtad, tavalyról emlékeztem rá, milyen szép volt!

kastanie írta...

Van valamelyikőtöknek ötlete, hogy lehet biztonságos méregmentes narancs- vagy citromhéjat szerezni?
Annyira szeretem ezeket az aromákat, de a gombaölőszer miatt nem merem használni megmosva sem.

kastanie írta...

aroma alatt most ízt és illatot értettem

Vacskamati írta...

Kata, köszi a receptet, már épp készítettem magam lélekben, hogy előguberálom a babás topicról.. Aggodalmam Kastanéval megegyező, emiatt nem csinálom a kandírozott narancshéjat sem: ki garantálja, hogy nincs benne mérgező cucc? Déméter ugyan azt írja a blogján, hogy hűtőbe téve ezek az anyagok egy nap alatt lebomlanak, de erre vonatkozó infot máshol még nem láttam.

Ha esetleg túltenném magam a szokásos paráimon: milyen kanál méz és milyen zselésítő (1:1, 1:2, 1:3)?
És még egy: Tavaly emlékszem, közzétetted; ez a gyönyörű címke hozzáférhető még? :)

Kata írta...

Csajok! A gombaölőszer miatt én is aggódom picit, de kikerülni nem nagyon tudom. Az bio bolban kapható bio narancs ára sajna az egekben, illetve nem tudom, hogy hogyan oldják meg annak a szállítását, úgy hogy megőrzi a minőségét... én alaposan forró vízzel, mosószerrel megsúrolom, majd újra forró vízzel alaposan leöblítem.
Az én gyerekeim nem eszik meg, nekik túlságosan is extra és fűszeres.
Más műanyagokat meg amennyire tudom, kiiktatom az éterndünkből.

IO! Megkerestem a képeket, nekem már nem voltak meg, de a topikban megtaláltam. :o)))
A zselésítőt meg sajna akármennyire is szeretném, nem tudom megmondani, hogy melyik típus volt. Talán az 1:2 ? Az biztos, hogy csak 1 zacsival tettem bele. ( nem is lett lekvár állaga, de finom! :o))

Zelnice írta...

hű,ez szuper!karácsonyi reggelihez csinálok.a cimkékért meg külön köszönet.

Vacskamati írta...

.. én is köszönöm, bár igazán nem kellett volna helyettem keresgélned; azt hittem, még megvan.. Olyan bájosak ezek a címkék! :)