2008. október 14., kedd

Sütőtökszezon

Sütőtököt sütőben készítve, ahogy úgy általában szokás, nem szoktunk enni, nem szeretjük. Én viszont pár éve egy ínyenc barátnőmnél ettem egy remek sütőtökös ételt, múlt hétvégén vendégségben egy másikat, ebből a kettőből meg lett ez a harmadik. Egy kisebb hosszúkás sütőtököt és négy nagyobb szem krumplit felkockáztam. Volt még otthon egy negyed fej brokkoli, azt is felvágtam kisebb virágaira. Négy nagy fokhagymagerezdet karikákra vágtam. Ezzel a munka oroszlánrésze kész.
Egy nagy mély serpenyőben olajon megdinszteljük a fokhagymát, aztán rádobjuk a tököt és a krumplit. Kicsit kevergetve pirítjuk, közben mehet rá só, bors és jó esetben egész ág, rossz esetben - mint pl. nálunk jelen esetben - zacskós őrölt rozmaring. Aztán lefedjük és pároljuk. Amikor a krumpli félig megpuhult, beleöntjük a brokkolit is, összekeverjük és tovább pároljuk fedő alatt. Jót tesz, ha van otthon valamilyen alaplé, és azzal felöntjük, ennek hiányában víz is megteszi. Hadd ne írjam, hogy mennyi, az úgyis krumplifüggő.
Amíg teljesen megpuhulnak a zöldségek, elkészítjük a szószt. A szósz amúgy azért jó, mert nálunk a családban van valaki, aki csak azzal a feltétellel eszi meg a sütőtököt, hogy nincs sütőtök íze. Szóval a szószhoz veszünk egy jófajta kéksajtot, gyerekökölnyi méretűt, felolvasztjuk teflonserpenyőben lassú tűzön - zsiradék és egyéb nélkül -, majd felöntjük tejjel és tejszínnel. Csak tejjel is megteszi, akkor picit folyósabb lesz.

Amikor a zöldségek megpuhultak - nálunk a sütőtök már egészen masszaszerű lett, mire krumpli elkészült -, kiszedjük tányérra és meglocsoljuk a szósszal. Ez a mennyiség két felnőtt és egy gyerek adagja.

2 megjegyzés:

kastanie írta...

Régóta kíváncsi voltam rá, most a hétvégén kipróbáltam a sütőtökös-mákos kalácsot.
A sült tökpépet ízesítettem cukorral és citrommal.
Csak kis mennyiséget töltöttem ezzel, hátha ehetetlen lesz. Meglepően hasonlít a sárgabaracklekvárra, dicsérték és ették.

anyahajó írta...

Esetleg megírod pontosan a receptet?