2008. október 28., kedd

Telistele almával

Ez az egyik kedvenc almás sütemény receptem. Anno az nlc-n találtam, Démétér adta közzé. Ez egy rendkívül egyszerű, ámde hihetetlenül finom sütemény. Egyszerűen imádom.

A recept, illetve a hozzávalók:

20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 tasak Bourbon vaníliás cukor
1 citrom
4 tojás
20 dkg liszt
fél tasak sütőpor
1 kg alma
fahéj, portói bor, sárgabarackdzsem

Elkészítés:

A vajat a cukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával, egy teáskanálnyi fahéjjal és fél pohár portói borral ( nálam volt már almalé és tej is...) szép krémmé keverünk. A négy tojás egyenként beleütjük. Az átdolgozott krémbe tesszük a sütőporos lisztet és ezzel is simává keverjük.

A kilónyi alma megpucolva, magház nélkül úgy 75 dkg lesz. Ezt az almát kockákra vágjuk. (olyan diónyi méretű kockákra - nem kell vele sokat vacakolni) Azután belekeverjük a tésztába. Kivajazott 28 centis tortaformába öntjük és 170 fokon ~ egy órát sütjük. Ekkor ellenőrizzük villával, vagy hurkapálcával, hogy megsült-e.

Amíg sül a torta, készítsük el az aromatizáló szirupot: két evőkanál lekvárt két evőkanál langyos vízzel főzzünk fel (én mikrózom) és a megsült forró süteményre rákanalazzuk egyenletesen. Ha a torta kihűlt, citrommázzal beboríthatjuk - de önmagában is nagyon finom . :o)
Díszíteni lehet almaszeletekkel, citromhéjjal vagy mascarponés tejszínhabbal.
Én most sima tejszínhabot adtam hozzá. Nem spray-t, felvertet.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Marianna írta...

Jó recept, hasonlót csináltam, csak reszelt almával. Kipróbálom mindenesetre. Nem sok az 1 óra sütés? (én mindig a villanyszámlára gondolok!)

Kdatta írta...

Talán egy picit tényleg sok. Mondjuk nekem gáz sütőm van és általányt fizetek, így ez annyira nem izgat. ;o)
Viszont általában hasra ütök, hogy mennyi lehet a 170 fok pl. De egyébként is mindig kukucskálok a sütőbe, meg hústűvel megszúrom és akkor kiderül, hogy mikor jó a süti/husi egyebek.
Az egy órát az eredtei recept írja, nálam sajna nem tudom mennyi volt, mert az órát azt mindig elfelejtem megnézni...

Anya írta...

Szia Kata!
Megsütöttem a sütit és valóban isteni finom. Szerintem nem sok az egy óra. Az alma, ahogy levet enged, eláztatja a tésztát. Én kb 50 percig sütöttem, de legközelebb hagyom egy órán át sülni, mert még így is túl vizesnek találtam a tésztát. Pedig a hőfokot feljebb állítottam, inkább 180-190 fokon sült a sütike.
Vasárnap újra elkészítem, szerintem 1,5-szeres adagként, mert sokan leszünk rá: szülinapra viszem.
Adri