2008. június 24., kedd

Tök, a sokoldalú

A tegnapi és a mai napunk a tök jegyében telt. Egyrészt ezt főztem, másrészt... erről majd később.
Először is délelőtt a fiammal közösen elkészítettük az ebédet. Imád a konyhában (meg máshol is) segédkezni :-)
Sokáig azt hittem, hogy a nyári ebédfőzések nagyim mellett nyomtalanul múltak el, semmilyen szakácstudomány nem ragadt rám azon kívül, hogy megtanultam tisztességesen krumplit pucolni. Aztán ahogy elkezdtem önálló életemet, sorra jöttek elő a képek: mit miből, hogyan.
Ilyen nagymamám féle tipikus nyári főzőcske az alábbi is:
Megpucolta a tököt, de kicsit vastagabban hámozta, maradjon némi hús a levágott héjon. Ezt félretette. A kikapart tökbelsőt föltette főni bő vízben, amikor kifőtt az íze leszűrte, és bezöldségelve olyan finom leves lett belőle, hogy csuda.
A zöldséghúst káposztareszelőn lereszelte, besózta (később kifacsarta), és egy nagy fej apróra vágott hagymán olajon sóval, pici pirospaprikával és egy csokor nem túl apróra vágott petrezselyemmel főzeléket készített belőle.
Ehhez közben lecsót főzött, amikor még volt bőven leve és nem aszalódott meg a zöldség hozzázuttyintotta a tökhöz, és sok tejföllel összerotyogtatta.
Nem is ettem meg másféle tökfőzeléket soha, annyira finom, és annyival jobb a gyalult tejfölös-kapros verziónál.
A félretett tökhéjból ez készült:

Nem néz ki túl gusztusosan, de ez ne riasszon el senkit, mert az íze olyan finom, hogy régen szigorúan kiporciózta a mama annyifelé, ahányan voltunk. Ugye egy-két töknek nem túl sok a héja.
Szóval: tojásos tökhéjpörkölt névre hallgat, és úgy készül, hogy a lehámozott héjat kis négyzetekre vágjuk, és hagymával, pirospaprikával pörköltszerűen készítjük el. Só és bors megy bele, meg ha maradt még, egy kis petrezselyem. Fedő alatt puhítom, ha zsenge a tök hamar meglesz, ha öregecske akkor eltart egy darabig, de a nagyon sárga héjúból már nem érdemes csinálni, akármeddig párolod is szívós marad. Amikor kész, kihűtöm és félreteszem vacsira.
Este csak előkapom a hűtőből, és mennyiségtől függően ráütök 2-3 villával felvert tojást. Addig kavargatom, amíg jól rásül a tojás.

4 megjegyzés:

kastanie írta...

Kedvet csináltál hozzá, ki fogom próbálni.

Katbo-Réka írta...

Mindíg lenyűgöz, amikor ilyen recepteket hallok, olvasok. Nem megy semmi veszendőbe. Annyira praktikusan éltek még a nagyszüleink is. Ilyen még a tészta vagy a krumpli főzőlevéből készült leves is.
Nagyon örülök neki,hogy leírtad:-D

Kicsoda írta...

Na ez az, ami megkostolnek ha valaki megcsinalja, de en mivel a menza tokfozeleken nottem fel (az otthoni sem volt jobb:-D) idegenkedem a toktol. De a koncept nagyon tetszik!! Majd egyszer egy talira hozhatnal:-))))))

Zelnice írta...

Ok,először gyere haza,aztán legyen a tali nyáron,és akkor már rendben lesz ;-)