2008. június 27., péntek
Töltött cukkini
Kis tök, vagy cukkini az alapja. Négyfelé vágom, kimagozom. A "csónakocskákat" tálcára teszem és LESÓZOM. (fontos!!!) Nem kell meghámozni, mert elég zsenge a növény.
Áll egy darabig, addig elkészítem a tölteléket. Darálthúst "megszötyörgetek" egy kis olajon, vajon, kinek mi tetszik. Fűszerezem: só, bors (nem sok) és a FAHÉJ. (ebből sem kell túl sok) Aztán feldúsítom egy jó adag besamell mártással. (vaj, liszt, tej, só, bors). A végén még egy kis tejföl. Ezek mind ízlés szerint. Mehetne bele jó sok friss zöldfűszer is, ha a gyerekeim szeretnék. Közben folyamatosan kóstolgatom.
Leöblítem a sót a cukkiniről (vagy tökről) megtöltöm, tetejére reszeltsajtot is lehet rakni. A tepsi aljára öntök biztos ami biztos, egy kis vízet. Megsütötte, mindmegette.....
2008. június 26., csütörtök
Lisztkeverék előkészítése kenyérsütő géphez
Hogy még ezt is könnyítsem, egyszerre elkészítek annyi adag kenyérport, amennyi hozzávaló van otthon, aztán egyenként a kiürült papír liszteszacskóba töltöm az adagokat, jól visszacsomagolom, körbegumizom, feliratozom. Amikor kenyeret akarok csinálni, már csak a folyadékot kell beleöntenem és mehet. Tudom, nem én találtam ki, mert kapható kész keverék.
Csak egyszer kell a mindenféle tárolódobozokat elővenni, a kis mennyiségeket kimérni, füzetet olvasni, majd vissza mindent a helyére, és a mellészórt lisztet eltakarítani. :-)
Sok adag párolt hagyma egyszerre
Ezért többször csináltam már, hogy egyszerre 10 adag hagymát készítek, aztán kiporciózva lefagyasztom. Ekkora mennyiséghez már az aprítógépet is érdemes elővenni.
2008. június 25., szerda
Lusta asszony túrós rétese
Ezt a süteményt gyakran sütöm. Elég közismert, sok változata van, nagyon egyszerűen elkészíthető, tepsibe szórjuk a hozzávalókat, leöntjük és megsütjük. Sok receptet találtam, amit én használok az ITT van.
Remoska - kisgép
Azelőtt még a nevét se hallottam, olyan oroszosnak látszott, a miénk cseh gyártmány, elég régi darab. Anyukám kapta a szomszéd nénijétől új állapotban, de ő sem használta, férjem ismerte és elkérte, így került hozzánk.
Úgy működik, hogy van egy edény, aminek a fedele fűt elektromosan. Az a jó benne, hogy nem kell a nagy sütőt bekapcsolni nagy melegben, helyben sütöget, nincs miatta nagy hőség, gőz, szag. Nálunk a főzés úgyis villannyal megy. Volt már, hogy egyben húst sütöttünk benne, de kuglófszerű süteményhez is van egy középső betétje. Most a nagy melegben lehet, hogy elő is veszem.
2008. június 24., kedd
Tök, a sokoldalú
Először is délelőtt a fiammal közösen elkészítettük az ebédet. Imád a konyhában (meg máshol is) segédkezni :-)
Sokáig azt hittem, hogy a nyári ebédfőzések nagyim mellett nyomtalanul múltak el, semmilyen szakácstudomány nem ragadt rám azon kívül, hogy megtanultam tisztességesen krumplit pucolni. Aztán ahogy elkezdtem önálló életemet, sorra jöttek elő a képek: mit miből, hogyan.
Ilyen nagymamám féle tipikus nyári főzőcske az alábbi is:
Megpucolta a tököt, de kicsit vastagabban hámozta, maradjon némi hús a levágott héjon. Ezt félretette. A kikapart tökbelsőt föltette főni bő vízben, amikor kifőtt az íze leszűrte, és bezöldségelve olyan finom leves lett belőle, hogy csuda.
A zöldséghúst káposztareszelőn lereszelte, besózta (később kifacsarta), és egy nagy fej apróra vágott hagymán olajon sóval, pici pirospaprikával és egy csokor nem túl apróra vágott petrezselyemmel főzeléket készített belőle.
Ehhez közben lecsót főzött, amikor még volt bőven leve és nem aszalódott meg a zöldség hozzázuttyintotta a tökhöz, és sok tejföllel összerotyogtatta.
Nem is ettem meg másféle tökfőzeléket soha, annyira finom, és annyival jobb a gyalult tejfölös-kapros verziónál.
A félretett tökhéjból ez készült:
Nem néz ki túl gusztusosan, de ez ne riasszon el senkit, mert az íze olyan finom, hogy régen szigorúan kiporciózta a mama annyifelé, ahányan voltunk. Ugye egy-két töknek nem túl sok a héja.
Szóval: tojásos tökhéjpörkölt névre hallgat, és úgy készül, hogy a lehámozott héjat kis négyzetekre vágjuk, és hagymával, pirospaprikával pörköltszerűen készítjük el. Só és bors megy bele, meg ha maradt még, egy kis petrezselyem. Fedő alatt puhítom, ha zsenge a tök hamar meglesz, ha öregecske akkor eltart egy darabig, de a nagyon sárga héjúból már nem érdemes csinálni, akármeddig párolod is szívós marad. Amikor kész, kihűtöm és félreteszem vacsira.
Este csak előkapom a hűtőből, és mennyiségtől függően ráütök 2-3 villával felvert tojást. Addig kavargatom, amíg jól rásül a tojás.
Jégkrém forma
Most házi epres joghurtot töltöttünk bele és várjuk, hogy megdermedjen. Praktikus, mert összecsatolhatóak a kis dobozkák, így megállnak a fagyasztó rácsán is egymás mellett. A tető egyben a pálcika is, amiről még soha nem csúszott le a jégrém.
Tejszínes-sajtos rénszarvas tészta
Ez az ebéd is gyorsan elkészült. ;o)
Édességnek müzliszelet
A hozzávaló olajos magvakat (pl. napraforgó) megpirítom serpenyőben vagy tepsiben, hozzákeverem a gabonapelyheket (lehet csak zabpehely is) és pár kanál mézet plusz mazsolát vagy aszalt gyümölcsdarabkákat. A méz folyós lesz, átjárja, később összeragasztja.
Ha kicsit kihűlt, kis szögletes műanyag edénybe belenyomkodok egy adagot, aztán fóliára kiborítom, csomagolom.
Csináltam úgy is, hogy ostya tortalapra hordtam fel ezt a masszát, jól lenyomkodtam, hogy összeálljon, rányomtam a fedelének is ostyalapot, aztán szeleteket vágtam belőle. Egyenként alufóliába csomagoltam őket, így bolti édesség formája volt.
Igaz, hogy a sok pepecselés után villámgyorsan elfogytak az egy hétre szánt kis egységcsomagok, ennyi erővel tálban is hagyhattam volna.
Kenyersutes
En alapbol 3 fele kenyeret sutok. (pohar=2,5 dl)
Alapkenyer:
1 1/4 pohar meleg viz
3 pohar liszt (ennek max negyede teljeskiorlesu)
so
kiskanal szaritott eleszto.
normal program.
Most nyilvan kerdezitek es hol a cukor. Sehol. Amiota nem teszek bele SOKKAL finomabb, siman megno a teszta. Ha nagyon cool akarok lenni teszek bele pici (kiskanal) ecetet vagy ascorbin savat, mert allitolag jo, en nem latok egetvero kulonbseget.
Edes kenyer:
2 tojas es annyi meleg tej, hogy egyutt 1 poharnyi legyen
1/4 pohar vaj
1/4 pohar cukor (en reszben barnat hasznalok a bekesseg miatt)
citromhej
3 pohar liszt
1 kiskanal eleszto
amikor csipog
aszalt szilva, dio, vagy mazsola, vagy valami mas aszalt gyumolcs.
normal program
A gyumolcs jol osszetorik benne es maganak a tesztanak a resze lesz, ha darabosra akarod (en nem, mert kolkok gyanakszanak) akkor a masodik dagasztas vegen kell beletenni.
Bananos kenyer:
1 pohar meleg tej
1/4 pohar vaj
2-3 osszetort banan
2 tojas
1 pohar cukor (fele barna)
1 pohar dio
3 pohar liszt
2 kiskanal sutopor (lisztbe keverve)
gyors program (ez nalam 1,5 ora)
Ezek nalunk heti min. egyszer keszulnek es elfogy. Az alapkenyer minden nap. Lehet ezt kezzel es sutoben sutni, es szebb lesz. De ha en ejjel berakom a gepbe (almosan 3 perc) akkor reggelre van kenyer es nem kell elmenni vasarolni, nem gyujtom be a sutot egy kis vekni kenyerert, vagy a parkbol megerkezve kesz a bananos kenyer.
Ha meg sutogetni akarok a gyerekekkel, akkor szinten beteszem a hozzavalokat es mire visszaerunk kezdhetunk pizzat, kakaos csigat vagy amit epp eszunkbe jut sutni.
Nekem egy tok gagyi gepem van 4 eve es priman sut, ez egyszeruen egy vajling, amit melegit egy futoszal:-) Azt irja ne mossam gepben mert rovidul az elettartama, igy komoly gyotrodes utan ugy dontottem inkabb az ove roviduljon, mint az enyem, es megy a gepbe. Szoval mikor kesz egy pw koszono sorkent be kellene vennem a kenyersutomet, mert sok idot takarit meg nekem:-)
2008. június 23., hétfő
Meggymagozó újra
Süssünk kenyeret !
2008. június 22., vasárnap
Fagyi maskeppen
Nekem fagyira van ket jol mukodo otletem, az egyik szolot leszemezve a melyhutobe tenni ugy egy ejszakara. Nagyon finom! Ha igazan fagyi kinezeture akarom, akkor egy evopalcara felszurok 4-5 darabot:-)
A masik (mikor epp nincs fagyigep). Egyszeruen almaszoszt fahejjal, vagy eperrel osszeturmixolok es muanyag (olyan eldobhatos) poharba teszem, beleallitok egy fapalcikat es mikor megfagy szepen kijon a poharbol. Nemreg beszereztem kis muanyag poharkat, ami alul tekerheto es igy nem csopog a fagyi.
Nagyon orulnek ha meselnetek olyan trukkoket, amivel konnyebb az edesseg kerdese ..... edesseg is meg nem is.
2008. június 19., csütörtök
Meggyes véletlen
2008. június 18., szerda
Kelt tészta - javított változat
hozzávalók:
1 kg liszt
5-6 dl tej
3 ek cukor
1 ek só
3 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj
Annyi az egész, hogy veszünk 3 dkg élesztőt és 3 evőkanál kristálycukorral összekeverjük, állni hagyjuk, néhány perc múlva folyadékká válik (ezen századszor is el tudok csodálkozni)
A feloldódott élesztős cukrot az 1 ek. sót és 5-6 dl tejet jól elkeverjük hogy ne maradjon kristály, majd beleöntjük az 1 kg lisztbe, összekeverjük, de (állítólag) nem kell túlzásba vinni a dagasztását. (géppel szoktam) Ha összeállt, még hozzádolgozzuk a 10 dkg olvasztott vajat.
Megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük. Fonott kalácsnak, kiflinek, kakaós csigának, buktának, bárminek elkészítjük, sütőbe tesszük és 180 fokon megsütjük.
Módosítási ötletek: tej helyett vízzel/ kevesebb sóval/ kevesebb cukorral/ vaj helyett margarinnal, olajjal is próbáltam már. Volt, hogy tojássárgáját is kevertem a folyadékhoz. Lehet a sütőbe egy edényben vizet beállítani, jót tesz neki.
Érdemes kísérletezni vele először fél adaggal.
Ha lesz képem, beteszem.
Variációk cseresznyére és meggyre
Már hétfőn szerettem volna feltenni a következő gyors süti recepteket, de sajna Nimróddal 1 napot kórházban töltöttünk. Szerencsére semmi komoly, úgyhogy következzen kettő gyors süti, mendkettő készíthető szerintem bármilyen gyümölccsel, de én most cseresznyével és meggyel csináltam.
Cseresznyés lepény
Hozzávalók:
6 egész tojás
6 dkg margarin
20 dkg cukor
12dkg zsemlemorzsa
1/2 kg kimagvalt cseresznye
1/2 citrom leve
A tojássárgáját a vajjal és a cukor felével habosra keverjük, a habot jó keményre felverjük, hozzáadjuk a cukor másik felét, azzal is simára keverjük. A morzsát és a habot felvátva adjuk a tojásságákhoz, végül a megmaradt habbal az egészet könnyedén elkeverjük. Kivajazott tepsive öntjük, tetejére cseresznyét rakunk , kissé belenyomkodjuk, és kb. 30 percig sütjük.
A másik sütihez még mérleg sem kell:))
Kefires sütemény
Hozzávalók:
2 pohár kefir
3 kefirespohár rétesliszt
1 kefirespohár étolaj
1 kefirespohár cukor
2 tojás
1 sütőpor
csipet só
Az egészet jól összekeverjük, kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük. A tetejére meggyet teszünk.
A képen a lepény látható.
2008. június 17., kedd
Az én kedvencem
Ez egy szinte mindent tudó masina. Habot ver, pépet készít, fűszert aprít, húst aprít, jeget darál, levest krémesít, turmixot mixel...
Almapucolo
2008. június 16., hétfő
Az én kedvenc eszközöm:
Hf.: "kedvenc konyhai kisgépem..."
2008. június 15., vasárnap
Az első Mir/i/andám:)
Hétvégi grillezés
A menü főként csirkemell különféle pácolással készült friss salátával tálalva, majd elfogyasztva.
Az én bevált receptem az a következő.
Olívaolajat bajor mustárral, pici sóval, jó sok frissen őrölt borssal alaposan elkeverünk, majd egy ecset segítségével bekenjük vele a husikat. Felkarikázott vöröshagymával rétegesen egy dobozba fektetve betesszük a hűtőbe, ott pihentetjük egy éjszakát.
A salátát friss zöldségekből állítjuk össze, míg a husi sül a grillen, éppen el is készülünk vele.
Én most a következőképpen készítettem:
Egy szép nagy lollo-rosso salátát apróra tépkedtem, néhány szem paradicsomot, 3 szép nagy, színes kaliforniai paprikát felkockáztam. Két nagy csomag mozzarella sajtot és egy uborkát szintén belekockáztam. Egy póré hagymát felkarikáztam és egy nagy tálban összekevertem a salátát. A frissen kisült húst olajban sült hagymakarikákkal és a friss salátával, amit natur joghurttal nyakonöntve tálatuk. Nagyon finom volt. :o)
Desszertként Eper Charlotte-t készítettem Kdatta módra. :o)
Ez úgy készült, hogy 7 db tojásból piskótát sütöttem. Miután megsült és egy picit hűlt, tiszta, cukoral meghintett konyharuhával feltekertem. Ezalatt elkészítettem a tölteléket, ami nem más, mint 1/2 kg sovány túró, 1 nagy pohár natúr joghurt és 3 ek. cukor. Ezt alaposan elkeverjük. Citromhéjat reszelünk bele. Én hozzákevertem két ek. eperlekvárt, plusz néhány szem negyedbe vágott epret. Ezután 2 dl tejet megmelegítettem, ebben elkevertem 1/2 csomag zselatint, majd a túrós krémből néhány kanálnyit belekanalaztam, alaposan összekevertem, majd az egészet a többi túrós krémbe kevertem. Így nem csomósodik össze a zselatin.
A piskótát megkentem az eperlekvárral, felszeleteltem, majd egy keverőtálat kibéleltem a szeletekkel.
Ezután beleöntöttem a krémet és mehetett is pihenni a hűtőbe. Miután ezzel megvoltam, jöttem rá, hogy folpackkal ki kellett volna még a süti előtt bélelnem a tálat, hogy könnyedén ki tudjam borítani a sütit, de erre nem volt szükség, mert így is gyönyörűen kijött.
Isteni volt, gyorsan elfogyott.
2008. június 13., péntek
Répás köleskása
Én így csinálom: (csak szendvicstalpú lábasban jó)
kis olajon jó adag hagymát üvegesre, közben bele a rizst és kölest, jól átforrósítani, felengedni majdnem(de nem egészen) kétszeres vízzel,só,petrezselyem bőven.Megkeverem,lefedem,és nagyon kis lángon 10-15 percig főzögetem forrástól számítva.Fedőt föl NEM emelem!Leveszem a tűzről, állni hagyom kb. 20 percet.Utána fedő le,hagyom kicsit kigőzölögni,megkeverem.
Az idők során fejlődött ez az étel, pl. felfedeztem a hajdinát és a vöröslencsét is, azóta ezt a 4félét vegyesen szoktam főzni. De jó bármilyen vegyítésben. Ha rizst egyáltalán nem teszünk bele,kicsit tapadósabb állagú lesz,de finom.A rizs kicsit lazítja,nekünk úgy ízlik a legjobban, ha a hajdinából kevés van, a többiből egyenlő arányban.
Amíg a rizs készül, lehet egy kis zsiradékon hagymával,petrezselyemmel párolt répát készíteni hozzá, a végén belekeverve a köleses cuccba nagyon finom.
Köretként is szoktam tálalni pl. halhoz, de önmagában, salátával is finom könnyű vacsora.
Karfiolpörlölt
2008. június 12., csütörtök
Körkérdés!
Ilyenkor ti mit csináltok?
Violini már beszámolt a maradékok felhasználásáról, de olyan jó lenne még bővíteni a lehetőségeket!
Én nagyon nem szeretem ha a főztöm a kukában landol.
Ennek kapcsán most az jutott eszembe, hogy mikor nyaralni voltunk, ott nagyon ötletesen az ebédnél, a svédasztalon megmaradt párolt zöldségeket felhasználták és a vacsorára isteni felfújtat készítettek belőle.
Ismer valaki tuti bitzos felfújt receptet, trükköt, technikát?
Mit és hogyan lehet még újrahasznosítani?
Várom a hozzászólásokat! :o)
2008. június 11., szerda
Quiche, avagy sós pite
Tojás fasírt
Amikor már úgy érezzük, hogy elegünk van a húsokból, vagy az ember férje-ura vegetáriánus :-)), akkor jól jön egy kis zöldség illetve tojás fasírt. Rengeteg féle zöldségből lehet nagyon finom fasírtot készíteni, de én most a tojás fasírtot szeretném Nektek bemutatni.
5 kemény tojást összekeverünk egy zsömlével, amit előzőleg tejben áztattunk. Ezt lehet puffasztott rizzsel is helyettesíteni. Úgy ízesítjük, mint egy hagyományos fasírtot. Só, bors, fokhagyma, pirospaprika, mindenféle ízben hozzáillő zöldfűszer. Az egészet egy tojással összedolgozzuk, gombócokat formálunk belőle, prézliben meghempergetjük és sütjük. Azután jóízűen megesszük. Főzelékek mellé kitűnő.
2008. június 10., kedd
A meggy dícsérete
Egy tartalmas leves után önálló fogásként is megállja a helyét. :o)
2008. június 8., vasárnap
Mustáros krumpli
Muffin, a gyorsasági világbajnok
Eper, mert szeretjük
Eper, persze, a megunhatatlan. Mindenki nagyon szereti.
Zöldésges kínai tészta
Évekkel ezelőtt kaptam a párom édesanyjától egy wokot és egy hozzá tartozó szakácskönyvet, mikor kiderült számára, hogy mennyire vonzódom az ázsiai ízekhez.
A wokban az ajó, hogy nemcsak ropogós zöldségek és puha, omlós húsok készítehetőek, hanem ropogósra sütött falatok és ízletes levesek is.
Az alábbi receptet a Dr. Oetker Wok2 című könyvében találtam. Ez nagyon nagy kedvenc nálunk. Mikor a barátaink egy időben sűrűn jöttek hozzánk vendégségbe, ezt készítettem nekik, mert imádták. Nem volt kérdés, hogy mi legyen a vacsi. :o)
2008. június 7., szombat
Maradékok dícsérete
Ma épp azon törtem a fejem, hogy majd bejegyzem a Zelnicébe, hogy mindig azok az ételek sikerülnek a legjobban, amiket ilyen-olyan maradékokból rakok össze. Imádtuk pl. azt a túrós tésztát, amit szalonna híján virslikarikákkal pirítottam össze, ma pedig jóízű lett az a füstölt sajtos tészta, amit uzsonnára egy kis tegnapról maradt csirkemájjal turbóztam fel a siserehadnak, természetesen egy frissen sült muffinnal a végén (csokis -eperlekváros) . Merthogy ma öt gyerekem van, nálunk vannak a hugom fiai is.
Magam részéről örömmel látnék itt hasonló "házasságokhoz" ötleteket!
Gyors ebéd, nem csak (folt)varróknak
A főzés be kell valljam, nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé. Sütni viszont nagyon szeretek. Főzni csak úgy, ha van hozzá ihlet, kedv, tele a hűtő... szóval ha minden megvan. A tepsis, jénais sütőben süthető étlekeket előnyben részesítem, ezek kevésbé időigényesek.
Ez is egy ilyen étel, gondoltam megosztom veletek, hátha valaki nem ismeri, de kipróbálná a gyors és finom vacsorát/ebédet. A gyerekeim nagyon szeretik. (mint mindent, ami általában tészta vagy bármi köze van a paradicsomhoz)
Veszünk egy csomag penne/orsó (legjobb ha színes és durum) tésztát. Az előírásnak megfelelő módon megfőzzük. Addig a mártáshoz előkésztjük a sonkát. Én a gyerekek miatt apró kockákra vágom, de van hogy hosszú csíkokra. Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olívaolajon megpirítom, friss paradicsomot kockázok fel és hozzá teszem. Lehet még beletenni apróra vágott kaliforniai paprikát is, vagy gombát,bacon szalonnát, vagy amit el tud az ember képzelni. ;o) Majd egy üveg olasz paradicsomszószt ráöntök és együtt forralom. Ezután jöhet ízlés szerint a tejföl/tejszín/joghurt.
A kifőtt és lecsöpögtetett tésztát összekeverem a mártással és egy jénaiba teszem. A tetejét vastagon megszórom reszelt sajttal és már mehet is a sütőbe. Addig hagyom bent, míg a sajt kellemesen megpirul.
Jó étvágyat! :o)