2008. június 18., szerda

Kelt tészta - javított változat

Ezt a receptet azért szeretem annyira, mert nem kell hozzá mérleg és nagyon gyorsan össze lehet állítani, csak a kelesztés miatt kell időt hagyni rá. Egyik húgom mondta a receptjét, svájci háziasszonyok vasárnap reggeli kalácsnak készítik, mire megjönnek a templomból, lehet sütni.

hozzávalók:
1 kg liszt
5-6 dl tej
3 ek cukor
1 ek só
3 dkg élesztő
10 dkg olvasztott vaj

Annyi az egész, hogy veszünk 3 dkg élesztőt és 3 evőkanál kristálycukorral összekeverjük, állni hagyjuk, néhány perc múlva folyadékká válik (ezen századszor is el tudok csodálkozni)
A feloldódott élesztős cukrot az 1 ek. sót és 5-6 dl tejet jól elkeverjük hogy ne maradjon kristály, majd beleöntjük az 1 kg lisztbe, összekeverjük, de (állítólag) nem kell túlzásba vinni a dagasztását. (géppel szoktam) Ha összeállt, még hozzádolgozzuk a 10 dkg olvasztott vajat.
Megszórjuk egy kis liszttel, letakarjuk, 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük. Fonott kalácsnak, kiflinek, kakaós csigának, buktának, bárminek elkészítjük, sütőbe tesszük és 180 fokon megsütjük.
Módosítási ötletek: tej helyett vízzel/ kevesebb sóval/ kevesebb cukorral/ vaj helyett margarinnal, olajjal is próbáltam már. Volt, hogy tojássárgáját is kevertem a folyadékhoz. Lehet a sütőbe egy edényben vizet beállítani, jót tesz neki.
Érdemes kísérletezni vele először fél adaggal.
Ha lesz képem, beteszem.

3 megjegyzés:

Szömörce írta...

Mennyi liszt kell hozzá?

kastanie írta...

1 kg

kastanie írta...

kimaradt, azóta pótoltam, kösz hogy észrevetted.