2008. június 13., péntek

Répás köleskása


Azt olvastam egyszer, hogy a köles a legkevesebb kalóriát tartalmazó gabonaféle. Nosza, vettem is másnap egy zacsival, és rizzsel felesben elkészítettem úgy, ahogy a rizst szoktam. A lényege, hogy ugyanúgy puhul. Tehát bárki bárhogy szokta készíteni, gondolom jó lesz.
Én így csinálom: (csak szendvicstalpú lábasban jó)
kis olajon jó adag hagymát üvegesre, közben bele a rizst és kölest, jól átforrósítani, felengedni majdnem(de nem egészen) kétszeres vízzel,só,petrezselyem bőven.Megkeverem,lefedem,és nagyon kis lángon 10-15 percig főzögetem forrástól számítva.Fedőt föl NEM emelem!Leveszem a tűzről, állni hagyom kb. 20 percet.Utána fedő le,hagyom kicsit kigőzölögni,megkeverem.
Az idők során fejlődött ez az étel, pl. felfedeztem a hajdinát és a vöröslencsét is, azóta ezt a 4félét vegyesen szoktam főzni. De jó bármilyen vegyítésben. Ha rizst egyáltalán nem teszünk bele,kicsit tapadósabb állagú lesz,de finom.A rizs kicsit lazítja,nekünk úgy ízlik a legjobban, ha a hajdinából kevés van, a többiből egyenlő arányban.
Amíg a rizs készül, lehet egy kis zsiradékon hagymával,petrezselyemmel párolt répát készíteni hozzá, a végén belekeverve a köleses cuccba nagyon finom.
Köretként is szoktam tálalni pl. halhoz, de önmagában, salátával is finom könnyű vacsora.

2 megjegyzés:

Katbo-Réka írta...

Mi is rengeteg kölest eszünk. (eleink ezen éltek, tehát tutira nagyon tápláló és egészséges étel, ha nemzedékek éltek meg rajta nem is egyszerű körülmények között.)A vöröslencse szintén kedvelt eledelünk, de a hajdina az nagyon hamar kimaradt a repertoárból.

vintagetraeume írta...

Hmmmmm wie lecker!

Lasse ganz liebe Grüße hier Antje