2008. június 8., vasárnap

Zöldésges kínai tészta

Ó, igen, a tésztát nagyon szeretjük. Sűrűn készül nálunk.
Évekkel ezelőtt kaptam a párom édesanyjától egy wokot és egy hozzá tartozó szakácskönyvet, mikor kiderült számára, hogy mennyire vonzódom az ázsiai ízekhez.
A wokban az ajó, hogy nemcsak ropogós zöldségek és puha, omlós húsok készítehetőek, hanem ropogósra sütött falatok és ízletes levesek is.
Az alábbi receptet a Dr. Oetker Wok2 című könyvében találtam. Ez nagyon nagy kedvenc nálunk. Mikor a barátaink egy időben sűrűn jöttek hozzánk vendégségbe, ezt készítettem nekik, mert imádták. Nem volt kérdés, hogy mi legyen a vacsi. :o)


Íme a recept:

25 dkg szalagmetélt
25 dkg sárgarépa
25 dkg retek
1-2 fokhagymagerezd
1 csomó (25dkg) újhagyma (de póré is lehet)
1-2 evőkanál hámozott szezámmag (nálunk még több is..)
2 evőkanál étolaj (nálam olíva)
1-2 evőkanál sötét szezámolaj
frissen őrölt bors
4-5 evőkanál szójaszósz

1. A tésztát a csomagoláson lévő leírás szerint sós vízben félkeményre főzzük, szitára téve hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
2. A sárgarépát letisztítjuk, megmossuk, zöldségvágóval vékony csíkokra (Julienne) vágjuk. A retket meghámozzuk, hosszában félbe majd vékony szeletekere vágjuk. (a sárgarépát én nemes egyszerűséggel egy előre csomagolt Eisberg előre aprított répából kimérem...)

3. A fokhagymát letisztítjuk és felszeleteljük.
Az újhagymát letisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A szezámmagot a wokban zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk, miközben az edényt rázogatjuk alatta, mert különben szerte szét ugrálnak az apró szemek a konyhában. :o)
Kivesszük, hűlni hagyjuk.

4. Az étolajat a wokban felforrósítjuk, ebben a sárgarépát keverés közben 2 percig sütjük. A retket és a fokhagymát hozzáadjuk és keverés közben további 3-4 percig sütjük. A tésztát a zöldségekhez adjuk és átsütjük.

5. Az újhagymát, szezámolajat és a szezámmagot hozzáadjuk és kis ideig együtt sütjük. A zöldséges tésztát sóval, borssal és szójaszósszal fűszerezzük.


Változat: A cérnametélt helyett kínai tojásos tésztát is vehetünk hozzá és pótlólag 20g szárított Mu-err-gombát is beletehetünk.

Én úgy készítettem ezt az adagot, hogy a répa előtt, de a szezámmag után 40dkg pulykamellfilét apró kockákra vágva kisütöttem, sóval borssal ízesítettem, majd félretettem és csak a legvégén kevertem vissza a tésztába. A végén az újhagyma zöldjével és kaliforniai paprika csíkokkal díszítve tálalom. A szójaszószt mellé teszem, mert a gyerekek nélküle szeretik, mi pedig jól meglocsolva. :o) A pálcika nem kötelező! ;o)

Jó étvágyat kívánok hozzá!

5 megjegyzés:

Zelnice írta...

Nekem nincs wokom, de a recept tetszik.Szerinted nagy, vastagfalú teflonserpenyő is megteszi? (remélem)

Kicsoda írta...

Szerintem megteszi, de nagyon mas. Nekem volt wokom, es a forma sokat szamit, egyszeruen mas sutesi technika. Az egyetlen bajom (ezert a mult ido) hogy szamomra tisztithatatlan volt. `Elvileg` nem szabad mososzerrel mosni, de miutan en sutottem benne, azt aztan torolgethettem, nem volt tiszta.

Kata írta...

Violini! Talán működhet, csak arra kell figyelni, hogy a serpenyőben ne ragadjon le, mert nagy lángon készülnek ezek a cuccok.
Nem kell hozzá egyébként szuper profi wok, az enyém is azt hiszem a Kikában lett véve. Nem egy óriási befektetés és tök jól kihasználható. Levest főzni is lehet benne, de volt már rá példa, hogy császármorzsát sütöttem benne, mert ez volt a legnagyobb alkalmatosságom hozzá. :o)
Kriszta! Én simán elmosom mosogatószeres vízzel, annyi, hogy a mosogatógépbe nem teszem be. 7 éve nyúzom, de még mindig teljesen jó. Én nagyon szeretem, sajnálom, hogy neked nem jó a tapasztalatod vele. ;o)

Zelnice írta...

Köszi!Miután van épp elég kisebb-nagyobb serpenyő a háznál, nem szeretnék újabb nyeles edényt.Majd kipróbálom a meglévők valamelyikét.

Kicsoda írta...

De otthon meg nincs wokom:-)szoval lehet, hogy kap meg egy eselyt, mert a cuccost szeretem, sokfele azsiai kaja keszul nalunk is, szoval.....:-D